Până la 15.000 de lei de persoană de la stat, în România: mii de români s-au înscris deja pentru ajutorul financiar

de: Alexandru Puiu
27 02. 2023
Bani finante economie 40

Deja de câteva decenii, țara noastră se confruntă cu o criză fără precedent, o situație care a devenit și mai evidentă după publicarea rezultatelor la recensământul de anul trecut. Cel mai nou ajutor financiar de la stat, de până la 15.000 de lei, speră să rezolve această problemă, iar câteva mii de români au depus deja cererile.

Ministerul Familiei, în frunte cu Gabriela Firea, luptă în continuare pentru încurajarea și facilitarea natalității în România. După cum a explicat ministrul în ultima săptămână, românii se înghesuie deja pentru a profita de ajutorul de până la 15.000 de lei, bani ce pot fi folosiți pentru proceduri de fertilizare și tratamente menite să faciliteze eforturilor familiilor de români de a aduce un copil pe lume.

Bani de la stat pentru creșterea natalității

„Programul național pentru creșterea natalității este prioritatea mea și a Ministerului Familiei! Asigur pe toată lumea interesată că munca echipei responsabile de acest proiect este continuă, pentru rezolvarea în cel mai scurt timp a solicitărilor.

Reamintesc însă că avem nevoie și de înțelegerea dumneavoastră, a tuturor celor care ne scrieți, pentru că un dosar complet și fără erori ușurează enorm întregul proces. Vă mulțumesc încă de la început pentru faptul că ne sunteți parteneri și mă bucur enorm pentru că programul nostru social are atâta succes”, a scris Gabriela Firea pe Facebook.

Cu ocazia postării de pe pagina personală de Facebook, oficialul a explicat și că a primit numeroase întrebări, în ultimele două luni, de la femeile singure și cuplurile înscrise în program.

„Am primit multe întrebări în ultimele zile din partea femeilor singure sau cuplurilor care s-au înscris în program în ultimele două luni. Vreau să clarific aceste nelămuriri pentru că echipa din minister duce o muncă dificilă și nu aș vrea să existe vreun dubiu că programul este blocat.

Cifrele la zi sunt următoarele:

  • Număr total de mail-uri primite: 11.075
  • Dosare înregistrate: 4.304
  • Dosare încă neînregistrate: 2.360

De ce este o asemenea diferență? Pentru că peste 4.000 de mesaje au fost dubluri sau alte solicitări, nu depuneri de dosare. Am avut persoane care au trimis dosarul chiar și de 50 de ori, iar asta a însemnat muncă în plus din partea echipei.

  • 2.502 dosare au fost analizate de comisie
  • 1.765 de dosare au fost declarate eligibile

Până să ajungem aici a fost însă un drum greu. Pentru aproape 2.000 de dosare, 2.000 din 2.500, au fost solicitate completări. Asta nu doar că a îngreunat munca, dar a și prelungit perioada de așteptare”, a mai scris ministrul.

Ce trebuie să faci pentru ajutorul de 15.000 de lei, care sunt actele

Ministrul Familiei a profitat de ocazie și pentru a explica faptul că multe dosare înaintate pentru ajutorul de natalitate nu sunt complete. Partea bună este însă că s-au descurcat totuși sute de persoane, iar 335 de vouchere au fost deja emise și trimise prin poștă.

„Avem emise și trimise prin poștă 335 de vouchere, însă, foarte puține dintre ele au fost deja folosite în farmacii. Astăzi, a fost trimisă comanda pentru alte 268 de vouchere, iar 168 de contracte au fost trimise către solicitanți pentru a fi semnate. Situația se va îmbunătăți în următoarele zile, în funcție de numărul cât mai mare al dosarelor eligibile.

Din păcate, regulamentul programului trebuie respectat întocmai și nu pot fi acceptate abateri. Principalele greșeli constatate sunt:

  • dosare care nu conțin toate documentele obligatorii potrivit regulamentului de pe documente lipsește semnătura și specificația “Conform cu originalul” – nu pot fi acceptate dosare care nu conțin aceasta asumare obligatorie prin care se pot preveni și împiedica eventuale falsuri.
  • dosarul conține anexe care nu sunt valabile, prevăzute în regulament – toate documentele valabile pot fi descărcate de aici:
    https://mfamilie.gov.ro/1/crestere-natalitate/
  • Am încercat să simplificăm lucrurile, prin trimiterea dosarelor online și solicitarea ca fiecare solicitant să scrie pe documente “Conform cu originalul”. Altfel, ar fi trebuit să chemăm fiecare cuplu sau femeie singură la București, din orice colț al țării.

Nu pot fi preluate dosare care nu conțin toate documentele (cerere, copie act de identitate, declarație pe proprie răspundere, indicație medicală FIV, adeverință de asigurat/salariat, acord GDPR). Din păcate, în ultimele, doar 10% din dosarele analizate au fost complete.

Nu încerc să arunc vina pe cineva, poate am fi putut face și noi lucrurile mai bine. Colegii mei care gestionează proiectul fac tot ce este omenește posibil pentru a scurta timpul de așteptare!

Înțelegem nerăbdarea și întrebările. Din acest motiv vom publica săptămânal pe site-ul ministerului un raport complet. Nu vrem să existe vreun dubiu cu privire la transparență. Fonduri există, bunăvoință există. Suntem extrem de motivați pentru ca acest program să fie un succes!”, a concluzionat Gabriela Firea pe pagina personală de Facebook.